English  | Deutsch  | Magyar

2008. július 29.

 

Két magyar cég az angol nyelv elsajátításához dolgozott ki helyhez és időhöz nem kötött tervet magyar taxisofőröknek Taxi Drivers néven az Európai Unió Leonardo da Vinci programja keretében. A tananyag tesztelése hamarosan kezdődik.

 

- Az ötlet lényege, hogy a nyelvtanulás olyan módját és eszközeit kínálja fel a taxisoknak, amelyek illeszkednek speciális igényeikhez és munkakörülményeikhez - mondta Szijjártó Orsolya ügyvezető igazgató.

 

Az e-learning tananyag elkészült, már a tesztcsoportot állítják össze budapesti taxi-társaságok tagjaiból. A kéthetes próbatanulás ingyenes lesz, az elsajátítandó leckéket minden résztvevő megkapja. Ezt követően e-mailen, telefonon vagy más olyan eszköz segítségével - mint a GPS, a PDA -, amely a legtöbb taxis rendelkezésére áll, tarthatja a kapcsolatot egy oktatóval.

 

A tanfolyam végén a taxisok oklevelet kapnak és egy matricát, amelyen az áll angolul, hogy a sofőr tanul angolul. Később a tervek szerint a résztvevők egy olyan vignettát is feltehetnek autójukra, amely tudatja, hogy a vezető tud angolul. A gyakorlati megvalósításban - együttműködve egy 11 európai szervezetet fölvonultató nemzetközi konzorciummal - az Inventio Consulting Kft. vesz részt.

 

Az előzetes felmérés szerint a taxisok több mint háromnegyede hajlandó lenne nyelvtudását bővíteni, ha erre megfelelő módszer állna rendelkezésre. A most tesztelendő tananyag lehetővé teszi, hogy mindenki maga ossza be az idejét, és akkor vegye elő elektronikus úton érkező tanulnivalóját, amikor ráér.

 

Szijjártó Orsolya elmondta: elsődleges cél a szókincs növelése és az élőbeszéd megértése. A Taxi Drivers projekt kulcsfontosságú eleme az alapvető kommunikáció elsajátítása: az, hogy a taxis tudjon beszélni a város nevezetességeiről és a fontosabb rendezvényekről, fesztiválokról, programokról.

 

Az EU-s kezdeményezésben a magyaron kívül spanyol, belga, francia, német, olasz és görög szervezetek vesznek részt. - A partnerországokban is tesztelték a taxisofőröket, és ami angolnyelvtudásukat illeti, ott sem jobb a helyzet, mint Magyarországon - mondta Szijjártó Orsolya. (MTI)

http://www.nol.hu/archivum/archiv-499707

"Hiszünk benne, hogy szakértelemmel, jó együttműködéssel, kreativitással és rugalmassággal hatékony projektfejlesztés valósulhat meg."

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

05/09/2019 - 09:11