English  | Deutsch  | Magyar

Szakemberek szerint új utat nyithat a turizmusban, s ezzel lehetőséget nyújt a kitörésre a térségnek a veszprémi Szalézi Szent Ferenc Kommunikációs Központ, amelynek kivitelezése gyakorlatilag bármelyik nap megkezdődhet.

 

Az ötletgazda, egyben a pályázatot lebonyolító cég, az Inventio Consulting egyháztörténetre, illetve a veszprémi egyházmegye történelmi múltjára építve töltené meg élettel, programokkal a várat, amelynek központja az érseki palota, valamint a pályázati forrásból megújuló Bíró-Gizcey-ház. Navracsics Tibor, aki részt vett a projektindító sajtótájékoztatón, úgy nyilatkozott, ez a beruházás lehetőséget teremt a királynék váro­sának arra, hogy végre elfoglalhassa az őt megillető központi szerepet a régióban.

Veszprémnek előrelépést jelenthet turisztikai szempontból a fejlesztés, hiszen hiába bír számtalan művészeti, kulturális és történelmi értékkel, részben a Balaton közelsége miatt eddig ebben az ágazatban a város nem tudott jól teljesíteni. Az épített és a természeti kincs ma már ehhez kevés, programokkal kell mindezt megtölteni – vélik a turisztikai szakemberek.

 

A vár ma gyakorlatilag egy városrész, csupán átsétálnak az erre járó turisták, nincs ami ott is tartsa őket. A Szalézi Szent Ferenc Kommunikációs Központ ezen kíván változtatni. Jövő tavaszig a Bíró-Giczey-házat, melyet még Padányi Bíró Márton építtetett az 1800-as években, teljesen felújítják. Az épületben állandó és időszakos kiállítások lesznek. A pincében helyet kap egy régészeti bemutató, ostyasütő és gyertyaöntő műhely, a földszinten pedig hegedűkészítő látványműhelyt alakítanak ki. A teraszos díszkertben áll majd a halimbai füvesház, ahol nemcsak Szalai Miklós életét és annak füveskönyvét mutatják be, hanem a látogatók megismerkedhetnek gyógynövényekkel, s azok hatásával.

 

A pályázat ötletgazdája, Szijjártó Orsolya külön idegenvezetést képzelt el a felnőtteknek és gyermekeknek múzeumpedagógusok bevonásával, programokkal.

 

A projektindítón Navracsics Tibor veszprémi országgyűlési képviselő elmondta, Szijjártó Orsolya ötletével őt kereste meg először. A leendő miniszterelnök-helyettes azért támogatja az elképzelést, mert szerinte a beruházás kaput nyithat egy újfajta turizmusra: a vallási turizmusra, és abban hazai mérföldkőnek számíthat.

 

„Olyan közösségi tér fog itt megnyílni, mely a turizmus szempontjából meghatározó. Közösségeknek adhat otthont, és közösségeket szervezhet: Veszprém kedvelőinek közösségét az egész világból” – mondta Navracsics. A politikus hozzátette, Veszprém a beruházás által végre elfoglalhatja azt a méltó központi helyet a térségben, amely megilleti. Márfi Gyula veszprémi érsek hangsúlyozta, nem csak a turistákat szeretnék kiszolgálni. Az a remény is él bennük, hogy egy turisztikai látványosság által újabb híveket tudnak nyerni a katolikus egyháznak. „Gyakorlatilag népszerűsítjük egyházunkat a világban” – mondta az érsek.

 

http://www.magyarhirlap.hu/belfold/uj_utat_nyit_a_turizmusban_veszprem.html

"Hiszünk benne, hogy szakértelemmel, jó együttműködéssel, kreativitással és rugalmassággal hatékony projektfejlesztés valósulhat meg."

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

05/09/2019 - 09:11